Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Σακχαρώδης Διαβήτης και στοματική υγεία

Σακχαρώδης Διαβήτης και στοματική υγεία

Στον σακχαρώδη διαβήτη το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή είναι πιο αδύναμο. 
Ο οργανισμός δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις κι έτσι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ουλίτιδας στα ούλα.

 

Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης βοηθούν την ανάπτυξη των μικροβίων και των μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν τερηδονισμούς δοντιών και ουλίτιδα.

Σακχαρώδης Διαβήτης και στοματική υγεία

Επίσης υπάρχει μειωμένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, έτσι μια περίπτωση ουλίτιδας μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

 

Ο διαβήτης εμφανίζει σημαντικά στοματικά συμπτώματα:

 

  1. Περιοδοντικά νοσήματα όπως διάφορες μορφές ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας (φλεγμονές που αφορούν τα ούλα και τα οστά που περιβάλλουν τα δόντια)·
  2. Στοματικά νοσήματα και λοιμώξεις (συγχειλίτιδες, μυκητιάσεις βλεννογόνων, γλώσσας, ομαλός λειχήνας)·
  3. Εξελκώσεις των βλεννογόνων του στόματος.
  4. Ξηροστομία (μειωμένη παραγωγή σάλιου) προκαλεί τερηδονισμούς των δοντιών, δυσκολία στην ομιλία, στη μάσηση και στην κατάποση.
  5. Καυσαλγία (έντονη αίσθηση καψίματος στο στόμα γενικότερα και στη γλώσσα ειδικότερα).
  6. Κακοσμία.
  7. Μειωμένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων του στόματος μετά από εξαγωγές δοντιών και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Με πιο απλά λόγια, αν παρατηρήσετε πως έχετε:
-αιμορραγία στα ούλα σας,

-πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο ούλων,

-υποχώρηση ούλων

-αίσθημα καψίματος στο στόμα

-κακοσμία

-αίσθημα στεγνού στόματος

-κουνιούνται τα δόντια σας

-νιώθετε αλλαγές στον τρόπο που κλείνουν τα δόντια σας
απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρό σας!

 

  • Διατηρώντας καλή υγεία των δοντιών και των ούλων με καθημερινή στοματική υγιεινή μέσω του σχολαστικού πλυσίματος των δοντιών, την χρήση ειδικού στοματικού διαλύματος και φυσικά χρήση μεσοδόντιων βουρτσών και οδοντικού νήματος επιτυγχάνεται η πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη που θα μπορούσαν να προκληθούν από την εμφάνιση ενός περιοδοντικού προβλήματος.

 

  • Παράλληλα, κρατώντας τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

 

Οι ασθενείς με διαβήτη θεωρούνται ως μιά ομάδα υψηλού κινδύνου για παθήσεις των ούλων, και πρέπει να βρίσκονται υπό τακτικό περιοδοντικό έλεγχο (κάθε 3-6 μήνες ανάλογα την ικανότητα αποτελεσματικού καθαρισμού των δοντιών του κάθε ασθενή) ώστε τυχόν προβλήματα ουλίτιδας να εντοπισθούν και να θεραπευθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Μπορεί η κακή στοματική υγεία να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη;
Όπως όλες οι λοιμώξεις, έτσι και οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να αποτελέσουν ένα παράγοντα πρόκλησης αύξησης της ποσότητας σακχάρου στο αίμα και να κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαβήτη.
Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να δυσχεράνει το γλυκαιμικό έλεγχο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου σε μη διαβητικά άτομα. 
Επίσης, η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη, ενώ πρόσφατα στοιχεία, υποδεικνύουν αυξημένο ενδεχομένως κίνδυνο για έναρξη διαβήτη σε άτομα με βαριάς μορφής περιοδοντίτιδα.

Υπάρχει τρόπος ελέγχου;
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενδείκνυται η συνεργασία οδοντιάτρου – ειδικού παθολόγου.
Η περιοδοντική θεραπεία αποδεδειγμένα βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη, ενώ αντίστροφα ο έλεγχος του διαβήτη έχει θεαματικά αποτελέσματα στον έλεγχο της περιοδοντικής νόσου.

ΜΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ.

https://michalianoudentalclinic.com

Leave a comment