Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Περιοδοντίτιδα, ο αόρατος εχθρός!

περιοδοντίτιδα

 

Περιοδοντίτιδα. Ο αόρατος εχθρός!

Η περιοδοντίτιδα είναι μια νόσος αργή και χρονοβόρα που αόρατα καταστρέφει το οστό που περιβάλει και συγκρατεί τα δόντια μας στην θέση τους!

Δεν δίνει συμπτώματα στην αρχή, οπότε το κόκκαλο χάνεται σιγά σιγά και ύπουλα.

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται πως κάτι συμβαίνει όταν παρατηρεί τα δόντια του να μακραίνουν, κάτι το οποίο συμβαίνει γιατί το οστό υποχωρεί και τα ούλα ακολουθώντας το αποτραβιούνται.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο, καθώς οι ρίζες δεν προστατεύονται από σμάλτο, με συνέπεια να είναι πιο ευαίσθητες.

Δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα δόντια στα οποία ενσφηνώνονται τροφές και οι ασθενείς ξεκινάνε να χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδες για να τις απομακρύνουν.

Εμφανίζεται κακοσμία του στόματος η οποία οφείλεται στη συγκέντρωση των μικροβίων, τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα.

Η παρατεταμένη παραμονή των μικροβίων προκαλεί τερηδονισμούς των ριζών των δοντιών οι οποίες μένουν ακάλυπτες και απροστάτευτες εξαιτίας της απώλειας του οστού.

Η περιοδοντίτιδα δεν θεραπεύεται με την έννοια που δίνουμε στην λέξη θεραπεία! Δηλαδή, είχα περιοδοντίτιδα, έκανα θεραπεία, δεν έχω πια περιοδοντίτιδα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Από την στιγμή που η νόσος ξεκινά μας ακολουθεί σε όλη μας την ζωή με περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

Η περιοδοντική “θεραπεία” λειτουργεί ως φρένο στην εξέλιξη της νόσου και την καθιστά ανενεργή!

Αυτό σημαίνει πως το κόκκαλο που έχει χαθεί μπορεί μόνο να συντηρηθεί, και η εξέλιξη να σταματήσει όχι όμως και να πάψει να υπάρχει η νόσος!

Μόνο βέβαια με την θεραπεία δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος! Πρέπει να ελεγχθούν όλες οι παράμετροι που επηρρεάζουν! Χρειάζεται εκπαίδευση του ασθενή στον αποτελεσματικό, καθημερινό καθαρισμό των δοντιών του, το δυνατόν καλύτερη υγιεινή διατροφή, διακοπή ή μείωση του καπνίσματος, έλεγχος τυχόν ορμονικών διαταραχών, επίλυση πιθανών προβλημάτων τραυματικής σύγκλεισης των δοντιών (ο τρόπος που κλείνουν/δαγκώνουν τα δόντια μας) και προγραμματισμός επανεξετάσεων και καθαρισμών.

Σε προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδας εκτός των παραπάνω που αναφέρθηκαν υπάρχει κινητικότητα, μετανάστευση κάποιων δοντιών.

 

 

Πόνος στη μάσηση. Οι στηρικτικοί ιστοί των δοντιών καταστρέφονται λόγω της απώλειας κοκκάλου, οι ασθενείς δεν έχουν δύναμη να δαγκώσουν, νιώθουν τα ούλα τους πιο ευαίσθητα και πονάνε.

Σε τελικά στάδια:

Περιοδοντικό απόστημα, έντονος πόνος, πρήξιμο και πυορραγία.

Σε περίπτωση που έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα,θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας ,ο οποίος θα διαπιστώσει την ύπαρξη ή όχι περιοδοντίτιδας με την βοήθεια μιας πανοραμικής ακτινογραφίας και θα ξεκινήσει την περιοδοντική θεραπεία . Όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί η νόσος τόσο καλύτερα. Είναι σχεδόν σίγουρο πως στο πέρασμα των χρόνων κάποια δόντια θα απωλεσθούν, ωστόσο η επιτυχία είναι να μην οδηγηθεί ποτέ ο ασθενής στο να φορέσει ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες)!

Στάδια περιοδοντικής θεραπείας:

1.  Καθαρισμός Υπερουλικής πλάκας και πέτρας: Αρχικά γίνεται αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και πέτρας καθώς και η σημαντικότατη εκμάθηση στοματικής υγιεινής.(βούρτσισμα-νήμα-μεσοδόντια βουρτσάκια). Το στάδιο αυτό είναι πολύ βασικό για τη συνέχεια της περιοδοντικής θεραπείας.

2Περιοδοντόγραμμα ή αλλιώς “χάρτης” των δοντιών: Ο οδοντίατρος μετράει τους θυλάκους των δοντιών σε 6 διαφορετικά σημεία για κάθε δόντι. Με το περιοδοντόγραμμα καταρτίζεται το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας του κάθε ασθενή.

3.  Υποουλική ριζική απόξεση και αποτρύγωση: Λίγες μέρες μετά τον πρώτο υπερουλικό καθαρισμό και αφού τα ούλα “ηρεμήσουν” ο οδοντίατρος αφαιρεί την πέτρα μέσα από τα ούλα,στο βάθος των θυλάκων.Αυτό γίνεται σε 1-2 ή και 4 συνεδρίες,ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας και τον αριθμό των δοντιών. Με τον τρόπο αυτό επουλώνεται ο ουλικός ιστός.

4.  Επανέλεγχος: Μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας και εφόσον έχουν περάσει 4-6 εβδομάδες κάνουμε το “recall” γίνεται δηλαδή επανέλεγχος για να διαπιστωθεί αν τα αρχικά χιλιοστά έχουν μειωθεί.Αν τα αρχικά χιλιοστά δεν έχουν γίνει <5 τότε η θεραπεία επαναλαμβάνεται.

5.  Χειρουργική Περιοδοντίου: Αφορά την χειρουργική πλέον επέμβαση στον περιοδοντικό θύλακο για να αφαιρεθεί η πέτρα. Ξεκινάμε πάντα συντηρητικά και μόνον αν κριθεί απαραίτητο οδηγούμαστε στην χειρουργική αντιμετώπιση.

6.  Διατήρηση του αποτελέσματος: Ένας περιοδοντικός ασθενής χρειάζεται δια βίου συστηματικό έλεγχο και τακτικούς-απλούς καθαρισμούς αφού τελειώσει με την περιοδοντική του θεραπεία.

 

ΜΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

https://michalianoudentalclinic.com/

Leave a comment