Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Κύηση και οδοντιατρική περίθαλψη

1.Η οδοντιατρική περίθαλψη πριν απο μια προγραμματισμένη κύηση είναι άκρως απαραίτητη!Αν είναι στα άμεσα σχέδια σας να μείνετε έγκυος, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για έναν καθαρισμό κι έναν έλεγχο.

Όπως ακριβώς κάνουμε ένα προληπτικό μικροβιολογικό τσεκ απ για να βεβαιωθούμε για την υγεία του οργανισμού μας πριν από μια επιθυμητή εγκυμοσύνη, έτσι οφείλουμε να ελέγξουμε και την στοματική μας κοιλότητα και  να βεβαιωθούμε για την καλή της κατάσταση, ή να κάνουμε τις απαραίτητες θεραπείες και να απαλλαγούμε από τυχόν προβλήματα των δοντιών, ή των ούλων μας.
Κύηση και οδοντιατρική περίθαλψη
2. Στο πρώτο και στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι προτιμότερο να αποφεύγονται οι οδοντιατρικές θεραπείες.
Εκτός φυσικά από έκτακτες, αναγκαίες περιπτώσεις! Αυτές όμως μπορούν να εξαλειφθούν, αν εμείς επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας εγκαίρως.
Έτσι, θα ελαχιστοποιήσουμε την περίπτωση να έχουμε πόνους, ταλαιπωρία και ανάγκη λήψης φαρμάκων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
3. Κατά την διάρκεια των εννέα αυτών μηνών, τα ούλα γίνονται πιο ευπαθή.
Για τον λόγο αυτό  βουρτσίζετε καθημερινά και σχολαστικά τόσο τα ούλα, όσο και τα δόντια σας με τον τρόπο που σας έχει δείξει ο οδοντίατρός σας.
Η έκρηξη ορμονών στην εγκυμοσύνη, σε συνδιασμό με παρουσία πλάκας ή πέτρας στα δόντια, μπορεί να προκαλέσει επώδυνη ουλίτιδα.
4. Ακολουθήστε μια διατροφή ισορροπημένη ώστε να περιορίσετε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα δόντια κατά την περίοδο της κύησης.
5. Στην εγκυμοσύνη τα δόντια μας μπορούν να χαλάσουν μόνον εφόσον παραμελούμε την υγιεινή τους ή εξαιτίας συχνών εμετών.
6. Λεύκανση δοντιών δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7. Συχνό σύμπτωμα στην αρχή μιας κύησης είναι η «πικρή ή μεταλλική γεύση» στο στόμα. Με την κατανάλωση περισσότερου νερού και αποτελεσματική στοματική υγιεινή αυτό μπορεί να βελτιωθεί.

8. Αν έχετε τάση για εμετό, χρησιμοποιείστε μικρότερη σε μέγεθος οδοντόβουρτσα και λιγότερη ποσότητα οδοντόκρεμας ώστε να μειώστε το αντανακλαστικό του εμετού.
Οι συχνοί εμετοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια, αφού η όξινη σύστασή τους καταστρέφει το σμάλτο τους.
Βουρτσίστε οπωσδήποτε τα δόντια σας μετά τον εμετό και ξεπλύνετέ τα πολύ καλά.

9. Μια παραμελημένη κι αθεράπευτη φλεγμονή μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αφού τα μικρόβια και οι τοξίνες μπορούν να περάσουν στο έμβρυο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
10. Η αθεράπευτη περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση του διαβήτη, αθηροσκλήρωση στα αγγεία, προβλήματα στις αρθρώσεις, αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ή γέννηση νεογνού μικρότερου βάρους.
MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Leave a comment