Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

ΦΘΌΡΙΟ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΦΘΌΡΙΟ

 

Το φθόριο θεωρείται ο πιο σημαντικός παράγοντας πρόληψης της τερηδόνας!

Έρευνες έχουν αποδείξει πως με τη χρήση του μειώνεται η εμφάνιση της τερηδόνας σε ποσοστό 50-70%!

Συνίσταται τοπική εφαρμογή στα δόντια,πυκνών φθοριούχων ζελέ και βερνικιών από τον οδοντίατρο στο ιατρείο.
Η διαδικασία είναι γνωστή ως <<φθορίωση>>.

Το άνωθεν προληπτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται σε άτομα όλων των ηλικιών,σε συχνότητα που ορίζεται από τον οδοντίατρο,ανάλογα με την στοματική κατάσταση και τις ανάγκες των δοντιών του κάθε ασθενή.

2 ΜΟΝΟ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ!!!

Η αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται στα δόντια μας από την τερηδόνα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόσθετο κόστος στις δαπάνες για την υγεία μας!

Συνυπολογίζοντας το χρόνο και το κόστος θεραπείας, καθώς και τον κίνδυνο απώλειας των προσβεβλημένων δοντιών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως είναι πάντα προτιμότερο και οικονομικότερο να αποτρέπουμε την εκδήλωση τερηδόνας παρά να την αντιμετωπίζουμε!

Η πρόληψη της τερηδόνας είναι σχετικά εύκολη αν πετύχουμε τα παρακάτω 2 βήματα:

1) Την εξάλειψη των αιτιών της τερηδόνας, μειώνοντας την ποσότητα της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (υπολλείματα τροφών), τα σάκχαρα, και τα οξέα στο στόμα.

2) Την ενίσχυση της άμυνας των δοντιών

ΦΘΌΡΙΟ

Έλεγχος της οδοντικής μικροβιακής πλάκας:

Μην επιτρέποντας τη δημιουργία μικροβιακής πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών μας, ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας περιορίζεται σημαντικά!

Πώς θα το πετύχουμε όμως αυτό; Με αποτελεσματικό πλύσιμο των δοντιών μας.                                     

Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της οδοντικής  πλάκας (υπολλείματα φαγητών) είναι ο αποτελεσματικός τρόπος πλυσίματος των δοντιών μας!

Πολλοί νομίζουν πως επειδή βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά (δύο φορές την ημέρα), κάποιοι άλλοι ακόμα και μετά από κάθε γεύμα και χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια μεσοδοντίων καθημερινά είναι ασφαλείς! Λάθος!

Για την επιτυχή αφαίρεση της οδοντικής πλάκας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας, πως να χρησιμοποιήσουμε την οδοντόβουρτσά μας, ποια οδοντόβουρτσα να επιλέξουμε!

Το οδοντικό νήμα πρέπει να γνωρίζουμε πωςνα το χρησιμοποιήσουμε, διαφορετικά τραυματίζουμε τα ούλα μας χωρίς να αφαιρούμε τις τροφές!

Τα βουρτσάκια μεσοδοντίων πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος!

Ζητείστε από τον Οδοντίατρό σας να σας δείξει τον ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ τρόπο βουρτσίσματος και χρήση του οδοντικού νήματος και των μεσοδόντιων βουρτσακίων!

ΦΘΌΡΙΟ

Είναι όμως αυτό αρκετό; Το βούρτσισμα και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να εγγυηθούν απο μόνα τους την πρόληψη της τερηδόνας!

Πώς μπορεί να είναι η πρόληψη ολοκληρωμένη;

1) Τακτικές προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών:

Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις κάθε 6 μήνες που περιλαμβάνουν επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής στοματικής υγιεινής!

Ο Οδοντίατρος θα αξιολογήσει πόσο καλά πλένετε τα δόντια σας και θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για τη βελτίωσή της. Επίσης θα καθορίσει το κάθε πόσους μήνες χρειάζεστε επαγγελματικό καθαρισμό, θα εντοπίσει έγκαιρα τυχόν αρχόμενους τερηδονισμούς, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η εξέλιξή τους.

2) Υγιεινή διατροφή και διατροφικές συνήθειες:

Τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας δεν μπορούν να παράγουν οξέα χωρίς ζάχαρη για τροφή.

Μια ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένη κατανάλωση αμυλούχων ή ζαχαρούχων τροφών βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας καθώς στερεί τα βακτήρια από την κύρια πηγή τροφής και μειώνει την παραγωγή οξέων.

Η συχνότητα και ο χρόνος που η ζάχαρη παραμένει σε επαφή με τα δόντια είναι επίσης σημαντικός παράγοντας.

Το να πίνουμε ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό σταδιακά για πάνω από μια ώρα είναι περισσότερο επιβλαβές από ό,τι να φάμε ένα γλυκό σε 5 λεπτά, παρόλο που το γλύκισμα ενδέχεται να περιέχει περισσότερη ζάχαρη.

Η κατανάλωση μικροποσοτήτων ζάχαρης κάθε λίγη ώρα είναι πιο επικίνδυνη από το να καταναλώσουμε συνολικά την ίδια ποσότητα μονομιάς. Προσπαθείστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας (ή τουλάχιστον να τα ξεπλένετε) μετά την κατανάλωση γλυκών.

Κάποια αναψυκτικά είναι πολύ όξινα και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ακόμη και αν δεν περιέχουν ζάχαρη.

3) Φθόριο

Το φθόριο είναι το καλύτερο μέσο που διαθέτουμε για την ενίσχυση και την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα.

Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια, διεισδύοντας στη δομή τους και αντικαθιστώντας τα ανόργανα υλικά που έχουν χαθεί κάτω απο την επίδραση των οξέων της οδοντικής πλάκας.

Έτσι μπορεί να επιδιορθώσει σημεία της αδαμαντίνης που παρουσιάζουν πρώιμα σημάδια απασβεστίωσης πριν αυτή εξελιχθεί σε τερηδόνα.

Η φθορίωση του πόσιμου νερού, το βούρτσισμα των δοντιών με μια φθοριούχο οδοντόπαστα, και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φθόριο είναι οι πιο εύκολοι τρόποι πρόσληψης του αναγκαίου φθορίου για την προστασία των δοντιών.

Στις χώρες που το πόσιμο νερό δεν περιέχει φθόριο (όπως στη χώρα μας) συνιστάται να χρησιμοποιηθούν συμπληρώματα φθορίου κυρίως στη παιδική ηλικία.

Επιπλέον πρέπει να γίνεται τακτικά φθορίωση των δοντιών του παιδιού από τον Οδοντίατρο με την τοπική εφαρμογή φθορίου.

4) Προληπτικές Εμφράξεις

Στα παιδιά κυρίως, οι γομφίοι (τραπεζίτες) μπορούν να προστατευθούν από την τερηδόνα με τη χρήση προληπτικών εμφράξεων, δηλαδή με την κάλυψη των μασητικών επιφανειών των δοντιών με υλικό που προσφέρει μια προστατευτική επικάλυψη μονώνοντας την επιφάνεια τους από τη δράση των οξέων που παράγονται από τα βακτήρια της πλάκας. Οι προληπτικές εμφράξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε ενήλικες.

Μην ρισκάρετε την υγεία των δοντιών σας!

 

MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
https://michalianoudentalclinic.com

Leave a comment