Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Επιπτώσεις ζάχαρης στα δόντια!

Επιπτώσεις ζάχαρης στα δόντια

Η πλειοψηφία των τροφών και των ροφημάτων που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν ζάχαρη.Οι επιπτώσεις της ζάχαρης στα δόντια ειναι η αύξηση της συχνότητας της τερηδόνας στα δόντια!

Υπάρχουν εμφανείς πηγές όπως πχ: τα γλυκά, τα αναψυκτικά, οι μαρμελάδες, τα επεξεργασμένα δημητριακά, οι έτοιμες σως και σάλτσες κ.τ.λ.

Υπάρχουν και κρυφές πηγές όπως πχ: οι έτοιμες σούπες, το ψωμί του τοστ, κονσέρβες λαχανικών, διάφορα επιδόρπια γιαούρτης, αντιβηχικά σιρόπια κ.τ.λ.
Αυτό μας οδηγεί σε καθημερινή υπερκατανάλωση ζάχαρης!

Επιπτώσεις ζάχαρης στα δόντια
Διαβάζοντας στα συστατικά των συσκευασιών τις λέξεις ζάχαρη, γλυκόζη, σουκρόζη, σακχαρόζη, φρουκτόζη, ή σιρόπι καλαμποκιού γνωρίζεις τι περιέχει το σκεύασμα που πρόκειται να αγοράσεις και να καταναλώσεις εσύ και η οικογένειά σου!

Όλα τα παραπάνω γλυκαντικά πρόσθετα χρησιμοποιούνται επειδή κάνουν τα τρόφιμα και τα ποτά πιο γευστικά.

Οι βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την ποσότητα σακχάρων που περιέχει το σκεύασμα!

Όλα τα γλυκαντικά είναι πολύ εθιστικά, παραμορφώνουν τις γεύσεις και μας προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας.

Κόλπα για την προστασία των δοντιών σας:
• Προσπαθήστε να τρώτε τα γλυκά μετά τα γεύματα. Εάν το γλυκό περιέχει πολύ ζάχαρη, προτιμήστε να το τρώτε μετά από ένα γεύμα αντί μια άλλη ώρα της ημέρας. Το φαγητό και το ποτό σε ένα γεύμα εμποδίζουν τη ζάχαρη να κολλήσει στα δόντια σας.

• Καταναλώστε τυρί. Το τυρί δρα στα οξέα του στόματος και προστατεύει φυσικά τα δόντια από την τερηδόνα.

• Ξεπλένετε πάντα με νερό το στόμα σας μετά την κατανάλωση γλυκού. Το νερό δρα καταλυτικά καθώς εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος μετά από ένα γλυκό. Εάν σας αρέσει μπορείτε να προτιμήσετε και ανθρακούχο νερό τύπου Perrier ή Σουρωτή. Αυτού του τύπου τα νερά έχουν ουδέτερο PH το οποίο εμποδίζει την τερηδόνα να αναπτυχθεί μετά από ένα πλούσιο σε οξέα γλυκό ή γεύμα.

• Μην βουρτσίσετε τα δόντια σας τουλάχιστον για μισή ώρα εφόσον έχετε φάει κάποιο γλυκό. Τα οξέα του στόματος όταν τρώμε ζάχαρη ή επεξεργασμένα σνακ αφήνουν τα δόντια μας εκτεθειμένα και ευαίσθητα. Όταν τα δόντια έχουν ήδη εκτεθεί στα οξέα το σμάλτο τους γίνεται μαλακό. Αφήστε να περάσει μισή ώρα προκειμένου το σμάλτο να σκληρύνει και να γίνει ασφαλές για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

• Προτιμήστε να φάτε ελαφρά πριν πάτε σε κάποιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μην πηγαίνετε με άδειο στομάχι καθότι είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κάποιος μπροστά στα τόσα κεράσματα αλμυρά και γλυκά!

Η συμβουλή μου:
Δεν έχει σημασία η ποσότητα των γλυκών που λαμβάνει κανείς (πάντα στα πλαίσια του λογικού φυσικά), σημασία έχει περισσότερο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να καταναλωθεί το γλυκό.
Όσο πιο σύντομη η έκθεση των δοντιών σε ζάχαρη τόσο το καλύτερο για τα δόντια μας.

Τα ζαχαρωτά όπως μπαστουνάκια ζαχαρωτών, γλειφιτζούρια και άλλα είναι ότι χειρότερο μπορεί να προσφέρετε στα δόντια σας από το να απολαύσετε ένα κομμάτι από οποιοδήποτε άλλο γλυκό. Ο λόγος είναι ότι το ζαχαρωτό ή το γλειφιτζούρι χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να καταναλωθεί σε σχέση με ένα γλυκό που καταναλώνεται σε δευτερόλεπτα, το πολύ σε μερικά λεπτά.

“ Όσο λιγότερο εκθέτουμε τα δόντια μας στη ζάχαρη και στα επεξεργασμένα γλυκά τόσο το καλύτερο για τη στοματική μας υγεία”.

Τα ζαχαρωτά, οι τσίχλες και τα «σκληρά» γλυκά όπως καραμέλες και γλειφιτζούρια που είναι αρκετή ώρα στο στόμα σας, προετοιμάζουν το έδαφος για επίθεση των επιβλαβών οξέων στα δόντια.

Γλυκίσματα που πρωτίστως μασιούνται και καταπίνονται άμεσα, όπως για παράδειγμα πίτες γλυκές, κέικ ή μπισκότα, θεωρούνται καλύτερες και πιο ασφαλείς επιλογές. Όσο πιο πολύ «βουτάτε» τα δόντια σας στη ζάχαρη τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια του στόματος και ξεκινά το «χτίσιμο» της μικροβιακής πλάκας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και να χαρείτε άφοβα τις γιορτές χαρίζοντας φωτεινά χαμόγελα και να περάσετε χωρίς πόνους

MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Leave a comment