Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Δόντια και ποιότητα ζωής

Δόντια και ποιότητα ζωής

Το στόμα είναι η κεντρική είσοδος του σώματός μας, από όπου μπαίνουν στον οργανισμό μας πολλά και διαφορετικά πράγματα, κάποια χρήσιμα και απαραίτητα όπως το νερό, η τροφή, ο αέρας, αλλά και κάποια βλαβερά όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες.

Ένα υγιές στόμα αποτελεί την καλύτερη ασπίδα άμυνας και θωράκισης για τον οργανισμό μας, όμως ένα μη υγιές στόμα είναι εύκολο να επηρεάσει πολλά προβλήματα στη γενικότερη υγεία μας και κατά συνέπεια στην ποιότητα ζωής μας.

 

  1. Το στόμα και τα δόντια είναι το δεύτερο πράγμα που κοιτάζει κάποιος (το πρώτο είναι τα μάτια) όταν μας συναντάει. 

 

Το χαμόγελο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην εμφάνισή μας! 

Τί να σου κάνει το ακριβό μακιγιάζ,  το ακριβό ρούχο, το ακριβό άρωμα, το ακριβό κινητό, το ακριβό κόσμημα, όταν χαμογελώντας αποκαλύπτονται μαύρα δόντια;
Αναγκάζεσαι να χαμογελάς τυπικά  ή σφιγμένα και με χείλη κλειστά κι έτσι η έκφραση που παίρνει το στόμα σου αποκαλύπτει στους άλλους την ψυχική σου διάθεση, αλλά και την εκτίμηση που έχεις τόσο στον εαυτό σου, όσο και στους άλλους. 

ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Επιπλέον το να χαμογελάμε πλατιά και αληθινά κάνει πολύ καλό στην υγεία μας, καθώς εκείνη τη στιγμή γίνεται στον οργανισμό μας μία έκρηξη ενδορφινών, των ουσιών δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα διώχνοντας μακρυά μας την κατάθλιψη.

  1. Μέσα στο στόμα μας βρίσκονται πάνω από 300 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών. 

Κάποιοι από αυτούς τους μικροοργανισμούς ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα και δεν προκαλούν προβλήματα, κάποιοι είναι δυνητικά παθογόνοι και κάποιοι προκαλούν προβλήματα όπως περιοδοντίτιδα, τερηδόνα, κύστες κλπ.

 

Άρα το στόμα μας είναι εστία μικροβίων!

 

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα με την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα, μπορούν να εξαπλωθούν σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος! 

Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας, για παράδειγμα, καρκίνου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαβήτη ή μακροχρόνιας θεραπείας με κορτικοστεροειδή.

 

Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αποτελούν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα και μπορούν να επηρεάσουν  το σακχαρώδη διαβήτη, να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες, επιπλοκές στην κύηση, λοιμώξεις του αναπνευστικού, προβλήματα στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα έντερα κλπ.

 

Δυστυχώς στη χώρα μας η οδοντιατρική πράξη έχει ευτελιστεί και υποτιμάται από κοινό και πολιτεία, με συνέπεια να επιδεινώνεται συνεχώς η υγεία του πληθυσμού.

 

Με ποιό τρόπο όμως θα μπορούσαν τα μικρόβια του στόματος να απειλήσουν την υγεία του σώματος;

 

Θα αναλυθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις επόμενες «οδοντιατρικές συμβουλές της ημέρας»

 

 

Related Posts

Leave a comment