Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στο πέρασμα των τελευταίων ετών πληθώρα στοιχείων από μικροβιολογικές κι επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν πλέον ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της κακής στοματικής υγιεινής, της περιοδοντικής νόσου και των αναπνευστικών νοσημάτων, που περιλαμβάνουν τη νοσοκομειακή πνευμονία, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ) ακόμα και τις βρογχίτιδες.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα που συσσωρεύεται γύρω από τα δόντια περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς που ευθύνονται μεταξύ άλλων και για λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι ασθενείς με φλεγμονές στην στοματική κοιλότητα έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια χρόνια αναπνευστική νόσο.

Οι φλεγμονές του στόματος και οι χρόνιες νόσοι, όπως η περιοδοντίτιδα, φαίνεται πως λειτουργούν ως εστία μόλυνσης για το αναπνευστικό.

Αναερόβια βακτήρια που εντοπίζονται στην περιοδοντική νόσο έχουν εντοπιστεί σε πνευμονικά υγρά ασθενών με ΧΑΠ.

Οι περιοδοντικοί θύλακοι στο στόμα του ασθενούς αποτελούν κρυφές εστίες  για τέτοιου είδους μικρόβια.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται εισρόφηση στοματικών υγρών που περιέχουν  βακτήρια. Η επικοινωνία της στοματικής κοιλότητας με ολόκληρο το αναπνευστικό διευκολύνει την εγκατάσταση λοίμωξης. Επιπλέον τα αναερόβια μικρόβια που αναπτύσσονται στους περιοδοντοπαθείς φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη μιας πνευμονίας.

Η αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων και η καλή στοματική υγιεινή βοηθούν στη βελτίωση της πορείας του ΧΑΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διάφορες πνευμονικές λοιμώξεις είναι σημαντικά πιο δύσκολο να ιαθούν σε άτομα με κακή στοματική υγεία.

Γι’ αυτό τονίζεται ότι η στοματική υγεία των ευπαθών σε πνευμονίες κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να είναι άριστη.

Αντίστοιχα η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τις υποτροπές της ΧΑΠ αυξάνοντας και τη βαρύτητα της.
Το κάπνισμα αποτελεί πολύ σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα και για τις δυο φλεγμονώδεις νόσους
.

Συμπτώματα όπως ο έντονος βήχας, η αναπνευστική δυσχέρεια, το σφίξιμο στο στήθος και η αυξημένη έκκριση πτυέλων θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες.

Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς  να είναι πολύ προσεχτικοί με την στοματική τους υγιεινή. Αυτό επιτυγχάνεται με βούρτσισμα των δοντιών δυο φορές την ημέρα και με χρήση κάποιου μέσου μεσοδόντιου καθαρισμού (οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια) τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Τα άτομα με ΧΑΠ πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους κάθε έξι μήνες για την αφαίρεση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας
 
Η καλή υγεία ολόκληρου του στόματος, δοντιών και ούλων, είναι απλή υπόθεση για όλους μας.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φροντίζουμε να τηρούμε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής του οδοντιάτρου μας καθημερινά μετά τα γεύματα και να υποβαλλόμαστε σε ένα οδοντιατρικό check-up ανά 6 μήνες.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς το στόμα ως πύλη εισόδου του οργανισμού θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας.

ΜΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

https://michalianoudentalclinic.com/

Related Posts

Leave a comment