Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Καρδιαγγειακά προβλήματα και στοματική υγεία

Καρδιαγγειακά προβλήματα και στοματική υγεία.

Η κακή στοματική υγεία ευθύνεται για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα βακτήρια εισέρχονται στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία ουσία, η οποία αναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν έναν θρόμβο (πήγμα) που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως προστατευτική ασπίδα.

Καρδιαγγειακά προβλήματα και στοματική υγεία

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που έχουν ως ρόλο να συγκολλούνται, για να πήζει το αίμα (π.χ. σε περίπτωση κοψίματος ή τραυματισμού).
ΟΜΩΣ: Η αυξημένη συγκόλλησή τους είναι αιτία θρομβώσεων!

Όταν ενώνονται τα αιμοπετάλια καθιστούν τα στοματικά μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά κι επιπλέον μπορεί να προκληθούν μικροί θρόμβοι αίματος (πήγματα), μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία ενδέχεται να εμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο!

Έτσι τα στοματικά βακτήρια είναι ικανά να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν με την σωστή στοματική υγιεινή.

Ένα επικίνδυνο βακτήριο είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει στο στόμα.

Ο στρεπτόκοκκος ευθύνεται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνεται πολύ επικίνδυνος όταν φύγει από το στόμα και κυκλοφορήσει στο αίμα. Τότε μπορεί τα μικρόβια να εγκατασταθούν σε σημεία που δεν κυλά κανονικά το αίμα, όπως π.χ. στην καρδιά σε περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, θα πρέπει εκτός από υγιεινή διατροφή, ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης, άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, να προσέχουμε και την στοματική μας υγεία!

Μάλιστα οι έρευνες ενοχοποιούν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα ως υπεύθυνες για την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

1.  Απόστημα (φλεγμονή στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από τη ρίζα του δοντιού, όπου συσσωρεύεται πύον).

Συνοδεύεται από πόνο, πρήξιμο των ούλων και μερικές φορές πυρετό.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα άτομα με προβλήματα στην καρδιά, καθώς και σε όσους πέρασαν έμφραγμα εντός του προηγούμενου εξαμήνου, επειδή σε περίπτωση αποστήματος υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ενδοκαρδίτιδας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους!

= Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιο από τα μικρόβια του αποστήματος να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη. 

Ειδικότερα για τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον οδοντίατρό τους σε περίπτωση αποστήματος, προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί σωστά, σε συνεργασία με τον καρδιολόγο.

Επίσης τρείς μήνες πριν από προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς όπως π.χ. bypass, μεταμοσχεύσεις, θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από οδοντίατρο, ώστε να αποφύγουμε την μικροβιαιμία.

2. Περιοδοντίτιδα (φλεγμονή στα οστά που περιβάλλουν τα δόντια, όπου τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και αργότερα μπορεί και να πέσουν).

Σήμερα, πλήθος ερευνών συσχετίζουν την περιοδοντίτιδα με ορισμένες από τις σημαντικότερες παθήσεις της εποχής μας, όπως είναι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.
Επίσης, θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30%.

Όσοι πάσχουν από νοσήματα του περιοδοντίου διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με άτομα που έχουν υγιές περιοδόντιο.

Επίσης, η περιοδοντίτιδα μας κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους ήδη υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται στα άτομα με σοβαρή περιοδοντική νόσο.

Η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου, μαζί με τον έλεγχο των άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης), είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για το λόγο αυτό συνιστάται ο συχνός περιοδοντικός έλεγχος και η περιοδοντική θεραπεία.

 

https://michalianoudentalclinic.com

Related Posts

Leave a comment