Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ

Οι τροφές και τα δόντια μας

Ξεκινάμε με το σημαντικότερο βήμα: την υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας.
Δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας καθημερινά πρωί και βράδυ!

​Το πρωί για να αποκτήσουμε ευχάριστη αναπνοή και το βράδυ για να απομακρύνουμε όλα τα υπολείμματα τροφών από τις επιφάνειες των δοντιών μας!

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ:
Πρώτη θέση στη λίστα με τους συμμάχους των δοντιών μας κατέχει ΤΟ ΜΗΛΟ λόγω της σκληρής του σάρκας. Μάλιστα, στην χειρότερη περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας … φάτε ένα μήλο. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.
Γενικότερα οι τραγανές τροφές όπως είναι το ΜΗΛΟ, τα ΚΑΡΟΤΑ και το ΣΕΛΕΡΙ λειτουργούν όπως η οδοντόβουρτσα, με αποτέλεσμα όταν τα μασάτε να βοηθούν στην απομάκρυνση των επίμονων λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών. Η ήπια φυσική οξύτητα, οι στυπτικές ιδιότητες και η σκληρή, πλούσια σε φυτικές ίνες σάρκα των μήλων τα καθιστούν την ιδανική τροφή για τον καθαρισμό των δοντιών. Εάν αρχίσετε να καταναλώνετε ένα μήλο ενδιάμεσα στα γεύματά σας, όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να πλένετε τα δόντια σας και πίνετε αμέσως μετά ένα ποτήρι νερό, μπορείτε να είστε σίγουροι πως έχετε ξεπλύνει τα σάκχαρα και τα οξέα που προκαλούν προβλήματα στη στοματική σας κοιλότητα.
Συγκεκριμένα το ΣΕΛΕΡΙ. Κάνει μασαζ στα ούλα. Λειτουργεί σαν φυσικό οδοντικό νήμα. Η μάσησή του απαιτεί πολύ σίελο και αδρανοποιεί με κάποιο τρόπο τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.

ΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ
Υπάρχουν φρούτα όπως τα ΑΧΛΑΔΙΑ που κάνουν καλό και στα δόντια ,καθώς έχουν πολύ νερό και η μάσηση τους παράλληλα καθαρίζει το στόμα μας από μικρόβια, ενισχύοντας τη ροη του σάλιου. Μελέτες δείχνουν πως η ποσότητα των παθογόνων μικροβίων στην οδοντική πλάκα πέφτει πολύ μετά την κατανάλωση ενός αχλαδιού.

separator

ΤΟ ΤΥΡΙ έχει την ιδιότητα να αποκαθιστά το PH του στόματος στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ επειδή είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο διατηρεί τα δόντια υγιή.

Το τυρί αποδεδειγμένα δυναμώνει τα δόντια και τα προστατεύει από τις χρωστικές που δημιουργούν καφεκίτρινες κηλίδες.
Η μεγάλη συγκέντρωση οξέων στο στόμα μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης και συνεπώς ευαισθησία, πόνο αλλά και πιο σκουρόχρωμα δόντια.

Τρώγοντας ένα κομμάτι τυρί πριν απολαύσετε το κρασί σας , πριν πιείτε μια γουλιά αναψυκτικό τύπου cola ή πριν δαγκώσετε μια ντομάτα, βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα.

Αυτό συμβαίνει διότι δαγκώνοντας τυρί δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το δόντι.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι σημαντική όχι μόνο για την υγεία των οστών, αλλά και των δοντιών. Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα μιας σχετικής μελέτης, τα άτομα που προσλαμβάνουν τουλάχιστον 800 mg ασβεστίου καθημερινά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουλίτιδα.
Το 99% του ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά και το δόντια. Το διαιτητικό ασβέστιο, αυτό δηλαδή που περιέχεται στα γάλα, το τυρί και το γιαούρτι συμβάλλει στην ενδυνάμωση της πυκνότητας του φατνιακού οστού της γνάθου, του οστού δηλαδή που περιβάλλει τις ρίζες των δοντιών και τα συγκρατεί στη θέση τους. Οι ημερήσιες ανάγκες των ατόμων σε ασβέστιο κυμαίνονται από τα 1000 mg έως τα 1200 mg.
H μία μερίδα γαλακτοκομικών -1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 45 gr τυρί- περιέχουν κατά μέσο όρο 300 mg ασβεστίου.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Εντάξτε στην καθημερινότητά σας το πράσινο τσάι και το χαμομήλι και δημιουργήστε μια ασπίδα προστασίας για τα δόντια σας.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (κυρίως κατεχίνες), τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση κατά των βακτηρίων που προκαλούν την οδοντική πλάκα, ενώ η περιεκτικότητά του σε φθόριο προστατεύει από την τερηδόνα. Σε αυτές τις ευεργετικές δράσεις έρχεται να προστεθεί η ενδυνάμωση των οδοντικών ιστών μέσω του φθορίου που περιέχει καθώς και η παρεμπόδιση προσκόλλησης μικροβίων υπεύθυνων για τερηδόνα στα δόντια. Μην διστάζετε, λοιπόν, να απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι τσάι κάθε απόγευμα!
Το χαμομήλι, χάρη στην αντιβακτηριδιακή του δράση, συμβάλλει στην υγεία της στοματικής σας κοιλότητας.

separator
τροφές και τα δόντια μας

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για την υγεία των ούλων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 12.000 ενήλικες από την Αμερική, όσοι κατανάλωναν λιγότερο από 60 mg βιταμίνης C την ημέρα (1 μέτριο πορτοκάλι) είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ουλίτιδα, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο από 180 mg την ημέρα. Καταναλώστε 1 ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι επιπλέον στο πρωινό σας και εξασφαλίστε έτσι την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΑΦΘΟΝΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Οι φυτικές ίνες φαίνεται πως προστατεύουν από την εμφάνιση προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. Σύμφωνα με μία μελέτη διάρκειας 14 ετών στην οποία συμμετείχαν 34.000 άνδρες, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες ολικής άλεσης δημητριακών είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα, μια φλεγμονώδη νόσο των ούλων. Αντικαταστήστε, λοιπόν, τα επεξεργασμένα με ολικής άλεσης δημητριακά και παράλληλα εξασφαλίστε ότι καταναλώνετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και στην καλύτερη υγεία των ούλων, καθώς και στην αποφυγή περιοδοντικών παθήσεων.
Τα μικρά σποράκια που περιέχουν κάνουν ελαφρύ μασάζ στα ούλα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Το κρεμμύδι σε όλες τις μορφές του έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

ΣΟΥΣΑΜΙ
Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση της πλάκας.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Τα υγρά και ιδιαίτερα όσα δεν περιέχουν ζάχαρη, ανθρακικό και καφεΐνη ξεπλένουν και ενυδατώνουν τα ούλα και απομακρύνουν υπολείμματα τροφών που ‘τρυπώνουν’ ανάμεσα στα δόντια.

Εννοείται πως επίσης όσα τρόφιμα:
– Δεν περιέχουν ζάχαρη
– Δεν έχουν κολλώδη υφή ώστε να ‘κολλούν’ στα δόντια π.χ. χαλβάς
– Δεν είναι πλούσια σε καφεΐνη
– Δεν έχουν σκληρή υφή ή σύσταση, π.χ. σκληρές καραμέλες επίσης κάνουν καλό στα δόντια.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ
– Περιορίστε την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, αφού το ανθρακικό και η ζάχαρη μειώνουν πολύ το pH του στόματος, προκαλώντας βλάβες στα δόντια.
– Επίσης, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους διαβρώνουν τα δόντια, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κιτρικό οξύ. Προσπαθήστε, λοιπόν, μετά την κατανάλωσή τους να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό.
– Οι τροφές που έχουν την ιδιότητα να «κολλάνε» στην επιφάνεια των δοντιών ενοχοποιούνται επίσης για την εμφάνιση τερηδόνας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα κολλώδη τρόφιμα, όπως τα τσιπς, τα γαριδάκια και οι λουκουμάδες, σιρόπι καραμέλας, γλυκά, καραμέλες αλλά και θρεπτικές τροφές με κολλώδη υφή, όπως η μπανάνα, η πατάτα, ο κρόκος αυγού και τα αποξηραμένα φρούτα.

ΜΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
https://michalianoudentalclinic.com/

Leave a comment