Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Καρκίνος εντέρου και στοματική υγεία

Καρκίνος εντέρου και στοματική υγεία

O καρκίνος του εντέρου θεωρείται πολύ σοβαρή μορφή της νόσου και συχνά αποβαίνει μοιραία για την ζωή του ασθενή.

Θεωρείται ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου και έχει παρατηρηθεί πως το 70 -80 % των περιπτώσεων αναπτύσσεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Καρκίνος του εντέρου και στοματική υγεία
Δύσκολο να υποπτευθεί κανείς πώς ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να ξεκινά από το… στόμα, κι όμως μια επιστημονική μελέτη ήρθε ν’ αποδείξει ότι είναι δυνατό να συμβεί!

Η ιατρική επιθεώρηση «Cell Growth and Microbe» δημοσίευσε επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία το συστηματικό και αποτελεσματικό  βούρτσισμα των δοντιών ,μπορεί να αποτελέσει, αφενός μεν προληπτικό μέτρο για τον καρκίνο στο έντερο, αφετέρου δε μέτρο προστασίας ενάντια σε μεγαλύτερη ανάπτυξη ενός καρκίνου που ήδη υπάρχει!

Η εξήγηση οφείλεται σε συγκεκριμένα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα, καθώς μπορούν να μεταφερθούν μέσα από το αίμα στο έντερο και ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ή την επιδείνωση ενός όγκου που προϋπάρχει!

 Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο να εντοπίσουν ποιός είναι ο μηχανισμός που «στέλνει» αυτά τα βακτήρια στο έντερο κι ανακάλυψαν πως ακόμα κι η αιμορραγία στην περιοχή των ούλων μπορεί να ευθύνεται για αυτήν τη εξέλιξη!

Τα  συγκεκριμένα βακτήρια τα οποία ονομάζονται φoυσοβακτήρια προσκολλώνται πάνω στα δόντια και στα ούλα και προκαλούν φλεγμονές.

Τα φoυσοβακτήρια είναι αναερόβιοι οργανισμοί, δηλαδή, δεν χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν κι έτσι το περιβάλλον του εντέρου είναι για αυτά ιδανικό!

Προσκολλώνται στις καλοήθεις αναπτύξεις (όπως π.χ. στους πολύποδες) αλλά και σε καρκινικούς όγκους στο έντερο.

Αφού γίνει η προσκόλλησή τους στον πολύποδα ή στον όγκο τα εν λόγω μικρόβια μπορεί να μετατρέψουν μια προκαρκινική αλλοίωση σε καρκινική ή να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση του όγκου.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους καπνιστές, καθώς η νικοτίνη καμουφλάρει τα συμπτώματα μιας φλεγμονής όπως π,χ, την αιμορραγία. Είναι λοιπόν σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και αν τα ούλα τους φλεγμαίνουν, οι ίδιοι δεν θα τα δουν να αιμορραγούν εξαιτίας του καπνίσματος και κατά συνέπεια δεν θα αντιληφθούν εγκαίρως πως πρέπει να επισκεφτούν τον οδοντίατρο.

Η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έναν έλεγχο κάθε εξάμηνο, μπορεί και σώζει ζωές!

ΜΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

https://michalianoudentalclinic.com/

 

Related Posts

Leave a comment