Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΗ!

1) Η τερηδόνα είναι πολύ συχνή πάθηση των δοντιών μας, που δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις!

Από την πρώτη στιγμή που τα δόντια θα ανατείλουν μέσα στο παιδικό στόμα, μπορεί να εμφανίσουν τερηδόνα!
Κάποιοι γονείς προβληματίζονται, γιατί πρέπει να ανησυχούμε για τις τερηδόνες των νεογιλών (παιδικών) δοντιών, εφόσον αυτά θα αντικατασταθούν από μόνιμα δόντια;

Δυστυχώς, η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια μπορεί να επιδράσει και στα καλυμμένα από τα ούλα μόνιμα δόντια που σχηματίζονται στο εσωτερικό των παιδικών γνάθων και των ούλων με δυσάρεστα αποτελέσματα για την μόνιμη οδοντοφυία!

Όλες οι έρευνες σήμερα δείχνουν ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν τερηδόνα που δεν έχει θεραπευτεί στα νεογιλά δόντια, είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσουν και στα μόνιμα!

2)Τα παιδικά δόντια ετοιμάζουν το «έδαφος» για τα μόνιμα δόντια.

Αν φθαρούν τα παιδικά δόντια και δεν γιατρευτούν, τότε μπορεί να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα!

Η τερηδόνα τα καταστρέφει τρυπώντας τα ολοένα και πιο βαθιά και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του νεύρου του δοντιού και να οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος (πύον) στη κορυφή της ρίζας του δοντιού μέσα στο κόκκαλο της γνάθου!

Αυτό θα προκαλέσει πόνους, πρηξίματα, δυσκολία στη μάσηση! Το παιδικό δοντάκι θα πρέπει να απονευρωθεί!

Υπάρχει δε σοβαρός κίνδυνος να μολυνθεί το μόνιμο δόντι που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παιδικό!

Η τερηδόνα είναι η νόσος που καταστρέφει τα δόντια των παιδιών μας! Αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, εξελίσσεται και οδηγεί στην πλήρη καταστροφή του δοντιού με συνέπεια την εξαγωγή του!

Η πρόωρη εξαγωγή ενός παιδικού δοντιού θα οδηγήσει σε ορθοδοντικά προβλήματα, καθώς τα διπλανά δοντάκια θα κλέισουν τον κενό χώρο εμποδίζοντας την ανατολή του μόνιμου δοντιού!

3) Η μόλυνση από τερηδόνα αφορά και τους ενήλικες!

Αρχικά, η τερηδόνα εμφανίζεται σαν μια άσπρη κηλίδα στην επιφάνεια του δοντιού μας. Κάποιες φορές βρίσκεται σε σημεία που μόνον ο Οδοντίατρος μπορεί να την εντοπίσει!

Αν δεν αναχαιτιστεί η πορεία της σε αυτό το στάδιο από τον Οδοντίατρο με καθαρισμό και σφράγισμα του δοντιού, τότε προχωρά ολοένα και πιο βαθιά μέσα στο δόντι και σχηματίζεται μια μαύρη τρύπα.

Το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το δόντι μας μόνον ο Οδοντίατρος μπορεί να το κρίνει, καθώς πολύ συχνά σε αυτό το στάδιο δεν πονάμε! Ο πόνος αρχίζει όταν η τερηδόνα έχει πια προχωρήσει τόσο βαθιά που πλησιάζει απειλητικά το νεύρο του δοντιού μας!

Αν και σε αυτό το στάδιο δεν θεραπευτεί, τότε εισβάλλει στο νεύρο μολύνοντάς το με μικρόβια! Η ασυμπτωματολογία ή η απλή ενόχληση τότε θα μετατραπεί σε ανυπόφορο πόνο και το δόντι μας θα πρέπει να απονευρωθεί! Διαφορετικά θα έχουμε την δημιουργία αποστήματος (πύον) και πρηξίματος!

4) Το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση του δοντιού), χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή του δοντιού.

Η τερηδόνα είναι η νόσος που καταστρέφει τα δόντια μας! Αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, εξελίσσεται και οδηγεί στην πλήρη καταστροφή του δοντιού με συνέπεια την εξαγωγή του!

5)Μερικές φορές μάλιστα, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος!

Σε σπάνιες περιπτώσεις ευπαθών ομάδων μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

Προσοχή!!!: Θεραπεύοντας τη συγκεκριμένη φθορά στο δόντι, τότε το συγκεκριμένο «κεφάλαιο» έχει κλείσει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι δε μπορεί να εμφανίσετε τερηδόνα σε άλλη περιοχή του στόματος…

Από τη στιγμή που θα κάνετε το σφράγισμα και θα πρέπει να ακολουθήσετε οδηγίες στοματικής υγιεινής, καθώς και τις περιοδικές επανεξετάσεις για καθαρισμό στο οδοντιατρείο, όπως σας προτείνει ο Οδοντίατρός σας, μόνο τότε δεν θα έχετε προβλήματα!

Μην αφήσετε τα δόντια σας να καταστραφούν! Κλείστε το ραντεβού σας ΤΩΡΑ και επιδιορθώστε τις φθορές των δοντιών σας πριν να είναι πολύ αργά!

Η πρόληψη είναι καλύτερη, ευκολότερη και οικονομικότερη από τη θεραπεία.

MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Leave a comment