Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Εγκυμοσύνη και Οδοντίατρος

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας πριν απο μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη!

Θα εξετάσει τη γενικότερη κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας και θα προβεί στις απαραίτητες επεμβάσεις όπως στον καθαρισμό των δοντιών σας ο οποίος θεωρείται  επιβεβλημένος και θα ολοκληρώσει με τον προληπτικό έλεγχο. Σε αυτόν ο οδοντίατρος θα διαπιστωσεί αν συντρέχουν λόγοι να προβείτε σε θεραπείες που στόχο θα έχουν να προάγουν την υγεία της στοματικής σας κοιλότητας καθώς και την γενικότερη υγεία του σώματός σας και κατά συνέπεια  του μωρού που πρόκειται να κυοφορήσετε.

Προληπτική θεραπεία

Όταν επισκεφθεί η μέλλουσα μητέρα τον οδοντίατρο, πριν την σύλληψη , πρέπει να του αναφέρει την πρόθεσή της για εγκυμοσύνη ώστε  ο οδοντίατρος της να το λαμβάνει υπόψην του ως προς τον χρόνο θεραπείας και τις πιθανότητες δημιουργίας προβλήματος στο άμεσο μέλλον.

Σαν γενική ιδέα θα λέγαμε ότι πρέπει να λύνεται κάθε υπαρκτό ή πιθανό μελλοντικό πρόβλημα πριν την εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόβλημα περιοδοντίτιδας θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν άμεσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει και αποδείξει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται τόσο με πιθανότητα πρόωρου τοκετού όσο και με πιθανότητα γέννησης ελλιποβαρούς (χαμηλού βάρους) νεογνού.

Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, ισχύει απόλυτα ότι  η οδοντιατρική πρόληψη πραγματικά προλαμβάνει σοβαρότερα προβλήματα.

Εγκυμοσύνη και οδοντίατρος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών (κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης). Οι ορμονικές αυτές αλλαγές κάνουν τα ούλα να είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ονομάζεται ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.

Επίσης αυτό που συχνά μπορεί να εμφανιστεί ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η λεγόμενη «επουλίδα της κύησης». Είναι μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά συνήθως ανώδυνα και ακίνδυνα. Μετά τον τοκετό μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο. Αν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυτή η επουλίδα ερεθίζεται , ματώνει έντονα και πονά, ειδικώς κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος, τότε αφαιρείται  εύκολα με μια σχεδόν ανώδυνη επέμβαση.

Ο μύθος που θέλει το μωρό να «κλέβει» ασβέστιο από την μητέρα και γι’ αυτό να «χαλάνε» τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Τα οστά και η διατροφή της μητέρας και όχι τα δόντια της είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη σωστής και αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε κάποια συγκεκριμένα οδοντιατρικά προβλήματα Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη σας ξεκίνησε και δεν είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας περιμένετε ως το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Η οδοντιατρική φροντίδα που αφορά τον καθαρισμό και τον έλεγχο της στοματικής κατάστασης είναι επιβεβλημένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πραγματοποιείται με μεγάλη ασφάλεια στο δεύτερο τρίμηνο. Με ασφάλεια μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά την διάρκειά του και οδοντιατρικές θεραπείες πάντα με την συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου-μαιευτήρα που σας παρακολουθεί.

 

εγκυμοσύνη και οδοντίατρος

Στο α’ τρίμηνο της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη φαρμάκων , αναισθητικών και ειδικά αντιβιοτικών τα οποία διαπερνούν τον πλακούντα . Γενικώς πρέπει ν’ αποφεύγεται κάθε ταλαιπωρία  ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ακόμη περισσότερο  όταν υπάρχει ιστορικό  αποβολών .Οι οδοντιατρικές εργασίες στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να είναι οι εντελώς απαραίτητες με έναν και μόνο στόχο. Την απαλλαγή της πασχούσης από τον πόνο και την πρόληψη μίας φλεγμοής η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο έμβρυο και στην εγκυμονούσα. Σε περίπτωση ιστορικού αποβολών ο οδοντίατρος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πάντοτε σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα ν’ αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα . Εν ανάγκη η όλη θεραπεία πρέπει ν’ αναβληθεί για μετά τον τοκετό. Απευνθυνθείτε στον οδοντίατρο σας. Αυτός γνωρίζει καλύτερα!

Το γ’ τρίμηνο καλό είναι να ακολουθείται η τακτική του α’ τριμήνου ώστε ν’ αποφευχθεί πρόωρος τοκετός .

Αν ωστόσο εμφανιστεί ανάγκη για αντιμετώπιση επείγοντος περιστατικού τότε θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη οδοντιατρική θεραπεία ανεξάρτητα από το τρίμηνο της κύησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για την εγκυμοσύνη, αν αυτή δεν είναι φανερή, και για τυχόν επιπλοκές ή φάρμακα που χρησιμοποιείτε (ακόμα και για τις απλές βιταμίνες). Οποιασδήποτε μορφής πονόδοντος ή άλλες λοιμώξεις του στόματος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται άμεσα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αποβολή του εμβρύου αν παραμεληθούν.  Συγκεκριμένες  επείγουσες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις ή ακόμα και εξαγωγές αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και πάντα σε συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου-μαιευτήρα που σας παρακολουθεί.

Η χορήγηση τοπικής αναισθησίας είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά σε μικρές δόσεις και χωρίς την παρουσία αγγειοσυσπαστικού.

Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

Αντιβιοτικά με βάση την τετρακυκλίνη θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορούν να προκαλέσουν χρώση στα δόντια του παιδιού. Προτιμάται πενικιλλίνη ή αμοξυκιλλίνη και σε περίπτωση αλλεργικών φαινομένων η ερυθρομυκίνη ή οι κεφαλοσπορίνες.

Παυσίπονο σχετικά ασφαλές θεωρείται η παρακεταμόλη, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η ασπιρίνη.

Η λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών πρέπει να αποφεύγεται και να γίνεται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητη παρά το γεγονός ότι η ακτινοβολία μιας τέτοιας ακτινογραφίας είναι μηδαμινή και ελάχιστη επίδραση μπορεί να έχει στο έμβρυο, πάραυτα θα πρέπει να γίνεται με κάλυψη με ειδική μολύβδινη ασπίδα (ποδιά) της περιοχής της κοιλιάς της εγκύου.

Σε κάθε περίπτωση χαλαρώστε και ηρεμήστε καθώς ο οδοντίατρος γνωρίζει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και προληπτική μέθοδο που απαιτείται και σίγουρα θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα που σας παρακολουθεί.

Τέλος, σημαντικό είναι οι επισκέψεις σας στον οδοντίατρο να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες ώστε να αποφεύγετε την δυσφορία τόσο από τη διάρκεια της επέμβασης όσο και από τυχόν άβολη στάση του σώματος στην οδοντιατρική καρέκλα.

Οι εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής (π.χ. λεύκανση) θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό και μετά τον απογαλακτισμό.

 

εγκυμοσύνη και οδοντίατρος

 

Μετά τον τοκετό
Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για μια απλή εξέταση της στοματικής σας κατάστασης. Ενδεχομένως να χρειάζεστε και έναν καθαρισμό δοντιών ή και φθορίωση αυτών. Ο έλεγχος που θα πραγματοποιήσει ο οδοντίατρος θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη αλλά και σε τυχόν θεραπευτικές αναγκαιότητες της στοματικής σας κοιλότητας.

Συχνά μετά τη γέννα, εσείς η νέα μητέρα θα βρεθείτε αντιμέτωπη με πολλά  νέα πράγματα και καταστάσεις, μια και όλος ο κόσμος σας αλλάζει και το παιδί γίνεται προτεραιότητα. Άρα, το πιο πιθανόν είναι να κάνετε να πάτε στον οδοντίατρο αρκετό καιρό. Μέχρι τότε τυχόν οδοντιατρικά προβλήματα θα έχουν χειροτερεύσει. Μην αμελείτε την υγεία σας! Η πρόληψη είναι πάντοτε προτιμότερη από την θεραπεία.

Τι να κάνω για να έχω μια καλή εγκυμοσύνη;

Η καλύτερη συμβουλή για μια γυναίκα που είναι σε εγκυμοσύνη είναι να επισκεφτεί τον οδοντίατρό της και να απαλλαγεί από οποιοδήποτε πρόβλημα έχει με τα δόντια ή τα ούλα της πριν μείνει έγκυος.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για μια απλή εξέταση της στοματικής σας κατάστασης. Το σημαντικό είναι να αντιληφθεί η έγκυος γυναίκα πόσο απαραίτητη είναι η τήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής και ότι η παραμέλησή της δεν αποτελεί μόνο δική της υπόθεση αλλά και του παιδιού που θα αναπτύσσεται μέσα της.

Κάθε φλεγμονή στο στόμα μπορεί να επηρεάσει την σύλληψη , την μετέπειτα πορεία της εγκυμοσύνης καθώς και το βάρος του εμβρύου.

Αυτός είναι ο λόγος που επιβάλλει , τα οδοντιατρικά προβλήματα της μητέρας  όπως τερηδόνες , αποστήματα, συρίγγια , ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, να θεραπεύονται πολύ πριν την σύλληψη και να λαμβάνεται πρόνοια για κάθε περίπτωση πιθανού προβλήματος κατά την περίοδο των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης.

Προβλήματα που θα εκδηλωθούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θεραπεύονται πιο δύσκολα απ’ ότι πριν την εγκυμοσύνη.

Για να αποφύγετε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες πρόληψης:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και κάποια συμπληρώματα φθορίου αν σας το συστήσει ο οδοντίατρός σας.
  • Τρώτε όσο πιο υγιεινά και ισορροπημένα μπορείτε και αποφεύγετε τις «μικρές λιχουδιές» (ειδικά όσες περιέχουν ζάχαρη)  στο μεσοδιάστημα των γευμάτων.
  • Αν το βούρτσισμα των δοντιών σας προκαλεί ναυτία ή τάση προς έμετο προτιμήστε μια άλλη οδοντόκρεμα πιο ήπια ή μια οδοντόβουρτσα μικρότερου μεγέθους.
  • Σε περίπτωση εμέτου, ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό νερό ώστε να αποφύγετε την βλαπτική επίδραση των οξέων του στομάχου στα δόντια σας. Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τον εμετό. Αφήστε να παρέλθει διάστημα μιας ώρας.

Η σωστή πρόληψη, η κατάλληλη διατροφή ,η καλή στοματική υγεία και η  αποτελεσματική συνεργασία με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα  και τον οδοντίατρο   θα συμβάλλει ώστε να  έρθει στον κόσμο ένα υγιές μωρό ολοκληρώνοντας την  μεγάλη ευτυχία των γονέων.

 

MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
https://michalianoudentalclinic.com

Leave a comment