Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Βρουξισμός Δοντιών

Βρουξισμός Δοντιών

Ο βρουξισμός είναι μια κατάσταση στην οποία τρίζεις, ή σφίγγεις τα δόντια σου. Εάν έχετε βρουξισμό, μπορεί να σφίγγετε ή να τρίζετε ασυνείδητα τα δόντια σας όταν είστε ξύπνιοι (ημερήσιος βρουξισμός) ή  κατά τη διάρκεια του ύπνου (νυχτερινός βρουξισμός).

 

Ο νυχτερινός βρουξισμός θεωρείται διαταραχή της κίνησης που σχετίζεται με τον ύπνο. Τα άτομα που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πιο πιθανό να έχουν κι άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως ροχαλητό και παύσεις στην αναπνοή (άπνοια ύπνου).

Βρουξισμός Δοντιών

Ο ήπιος βρουξισμός μπορεί να μην απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, ο βρουξισμός μπορεί να είναι συχνός και αρκετά σοβαρός, ώστε να οδηγήσει σε διαταραχές της άρθρωσης των γνάθων, πονοκεφάλους, σπασμένα δόντια και άλλα προβλήματα.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του βρουξισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λείανση της μασητικής επιφάνειας ή σφίξιμο των δοντιών, τα οποία μπορεί να γίνονται τόσο δυνατά κι έντονα, ώστε να ακούγονται στον συνομιλητή σας ή αν είναι νύχτα, να ξυπνήσουν τον/την σύντροφό σας
  • Δόντια που είναι ισοπεδωμένα, σπασμένα, ή παρουσιάζουν κινητικότητα
  • Φθαρμένο σμάλτο δοντιών, εκθέτοντας στο εξωτερικό στοματικό περιβάλλον τα βαθύτερα στρώματα των δοντιών
  • Αυξημένος πόνος ή ευαισθησία στα θερμικά ερεθίσματα (κρύο-ζεστό)
  • Κουρασμένοι ή σφιγμένοι μύες της γνάθου ή «κλειδώματα» της κάτω γνάθου που δεν ανοίγει ή κλείνει εντελώς, καθώς επίσης και περίεργοι έντονοι θόρυβοι κατά την διάρκεια του ανοιγοκλεισίματος του στόματος
  • Πόνος στο σαγόνι, στο λαιμό, στον αυχένα ή στο πρόσωπο
  • Πόνος μπροστά από το αυτί, που στην πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα με το αυτί σας
  • Πονοκέφαλος ξεκινώντας από τα μηνίγγια
  • Πληγή από επαναλαμβανόμενο δάγκωμα στο εσωτερικό του μάγουλου
  • Διαταραγμένος κι ανήσυχος ύπνος
  • Περιορισμός κινήσεων του αυχένα
  • Ίλιγγοι
  • Ημικρανίες

Βρουξισμός Δοντιών

 

Πότε χρειάζεστε ιατρική συμβουλή:Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν έχετε άλλες ανησυχίες σχετικά με συμπτώματα που παρουσιάζετε στα δόντια ή στη γνάθο σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας τρίβει τα δόντια του – ή έχει άλλα σημάδια ή συμπτώματα βρουξισμού – φροντίστε να το αναφέρετε στο επόμενο οδοντιατρικό ραντεβού του.

 

Αιτιολογικοί παράγοντες: Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βρουξισμού:

§  Ο βρουξισμός,  μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό φυσικών, ψυχολογικών και γενετικών παραγόντων.

§  Ο βρουξισμός μπορεί να οφείλεται σε άγχος, θυμό, απογοήτευση ή ένταση.

§  Στρες. Το υπερβολικό στρες  μπορεί να οδηγήσει σε τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών. Το ίδιο ισχύει και για τον θυμό και την απογοήτευση.

§  Ηλικία. Ο βρουξισμός είναι συχνός στα μικρά παιδιά, αλλά συνήθως εξαφανίζεται στην ενηλικίωση.

§  Τύπος προσωπικότητας. Έχοντας έναν τύπο προσωπικότητας που είναι επιθετικός, ανταγωνιστικός ή υπερκινητικός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης βρουξισμού.

§  Φάρμακα και άλλες ουσίες. Ο βρουξισμός μπορεί να είναι μια ασυνήθιστη παρενέργεια ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, όπως ορισμένων αντικαταθλιπτικών. Το κάπνισμα καπνού, η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη ή αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης βρουξισμού.

§  Κληρονομικότητα. Θα μπορούσε να είναι και κληρονομικός.

§  Άλλες διαταραχές. Ο βρουξισμός μπορεί να σχετίζεται με κάποιες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, η διαταραχή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), η επιληψία, οι νυχτερινοί τρόμοι, οι διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο όπως η άπνοια ύπνου και η διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD)

 

BRUXISM3

Επιπλοκές

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βρουξισμός δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, ωστόσο μια περίπτωση σοβαρού βρουξισμού μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Ζημιά στα δόντια, σε αποκαταστάσεις, σφραγίσματα, στεφάνες ή στη γνάθο
  • Πονοκεφάλους
  • Σοβαρό πόνο στο πρόσωπο ή στη γνάθο
  • Διαταραχές που εμφανίζονται στις κροταφογναθικές αρθρώσεις (TMJ), που βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τα αυτιά σας, οι οποίες μπορεί να ακούγονται σαν να κάνετε θόρυβο όταν ανοίγετε και κλείνετε το στόμα σας

 

Διάγνωση

Κατά τη διάρκεια των τακτικών οδοντιατρικών εξετάσεων, ο οδοντίατρος θα ελέγξει για σημάδια βρουξισμού στην στοματική κοιλότητα.

 

Εκτίμηση

Εάν έχετε σημάδια βρουξισμού, ο οδοντίατρος εκτιμά τις αλλαγές στα δόντια και το στόμα ώστε να προσδιορίσει εάν χρειάζεστε θεραπεία.

Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για να μάθετε ποια θεραπευτική επιλογή μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Η θεραπεία του βρυγμού δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Θα πρέπει να γίνει μια λεπτομερής και συνολική εκτίμηση των προβλημάτων του οργανισμού του ασθενή, καθώς κι ακτινογραφικός έλεγχος προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του προβλήματος και να μπορέσει ο οδοντίατρος να βοηθήσει  προτείνοντας την κατάλληλη θεραπεία.

 

Υπάρχουν πιο απλές περιπτώσεις στις οποίες με έναν νάρθηκα νυχτερινού βρυγμού λύνεται το πρόβλημα κι ο ασθενής βρίσκει και πάλι την ηρεμία στο σώμα του καθώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι πόνοι του, ενώ υπάρχουν κι εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις στις οποίες η θεραπεία είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει διάφορα στάδια.

 

 

 

 

MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

https://michalianoudentalclinic.com