ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων και των οστών των γνάθων.

Προκαλείται από βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων στην περιοχή γύρω από τα δόντια.

Καθώς εξελίσσεται η περιοδοντίτιδα, τα οστά και τα δόντια θα υποστούν βλάβη. Ωστόσο, εάν η περιοδοντίτιδα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως με τη σωστή θεραπεία και διατηρείται η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή, η βλάβη μπορεί να σταματήσει.

 

Ποια είναι τα στάδια της περιοδοντίτιδας;

Η περιοδοντίτιδα ξεκινά ως φλεγμονή και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

  • Φλεγμονή ούλων (ουλίτιδα)

Η περιοδοντίτιδα ξεκινά με φλεγμονή στα ούλα γνωστή ως ουλίτιδα . Ένα από τα πρώτα σημάδια της ουλίτιδας είναι ότι τα ούλα θα αιμορραγούν όταν τα βουρτσίζουμε.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσουμε κάποιο αποχρωματισμό στα δόντια μας. Αυτό ονομάζεται πλάκα. Η πλάκα είναι μια συσσώρευση βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφών στα δόντια μας. Αν και τα βακτήρια υπάρχουν πάντα στο στόμα μας, γίνονται επιβλαβή μόνο όταν οι συνθήκες τους επιτρέπουν να αυξηθούν δραματικά. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δεν βουρτσίζουμε ή δεν κάνουμε νήμα καθημερινά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΚΑΘΩΣ Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ!!!

  • Αρχόμενη περιοδοντική νόσος

Στα πρώτα στάδια της περιοδοντίτιδας, τα ούλα υποχωρούν, κι έτσι τα δόντια φαίνονται σαν να έχουν επιμηκυνθεί. Γύρω από τα δόντια ή ανάμεσα στις ρίζες αυτών σχηματίζονται θύλακες (μικρές «τσέπες») όπου συσσωρεύονται τα επιβλαβή μικρόβια. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσπαθεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και ο ιστός των ούλων αρχίζει να υποχωρεί. Πιθανότατα θα συνυπάρχει αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος και της χρήσης του νήματος κι ενδεχομένως κάποια αρχική απώλεια οστού γύρω από τα δόντια το οποίο στην παρούσα φάση διαπιστώνεται μόνον ακτινογραφικά.

 

  • Μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσος

Εάν αφεθεί να εξελιχθεί σε μέτρια περιοδοντική νόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουμε εντονότερη αιμορραγία και πόνο γύρω από τα δόντια και την περαιτέρω υποχώρηση των ούλων. Τα δόντια θα αρχίσουν να χάνουν την υποστήριξη των οστών και θα αποκτήσουν μια μικρή κινητικότητα. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα.

 

  • Προχωρημένη περιοδοντική νόσος

Σε προχωρημένη κατάσταση, ο συνδετικός ιστός που κρατά τα δόντια στη θέση τους έχει καταστραφεί αισθητά και είναι πλέον ορατό με γυμνό το μάτι πως οι ρίζες των δοντιών έχουν ξεγυμνωθεί από το κόκκαλο που τις περιβάλει. Ο ασθενής θορυβείται και επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Τα ούλα, τα οστά και ο περιοδοντικός ιστός που υποστηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται. Στην φάση αυτή ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πόνο κατά το μάσημα, έντονη δύσοσμη αναπνοή και δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Το στάδιο αυτό οδηγεί στην απώλεια των δοντιών.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το στάδιο και την βαρύτητα της νόσου, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:

  • ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζουμε τα δόντια ή κάνουμε χρήση νήματος
  • δυσάρεστη αναπνοή
  • μετακινήσεις δοντιών
  • αποτραβηγμένα ούλα
  • κόκκινα, ευαίσθητα ή πρησμένα ούλα
  • συσσώρευση πλάκας ή πέτρας στα δόντια
  • πόνος κατά το μάσημα
  • απώλεια δοντιών
  • δυσάρεστη γεύση στο στόμα σας
  • φλεγμονώδης αντίδραση σε όλο το σώμα

Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της περιοδοντίτιδας συχνά δεν είναι πολύ αισθητά. Ο οδοντίατρος πιθανότατα θα είναι ο πρώτος που θα τα εντοπίσει, θα τα επιβεβαιώσει και θα τα επισημάνει.

 

Τι προκαλεί περιοδοντίτιδα;

Οι υγιείς άνθρωποι έχουν συνήθως εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στο στόμα τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς ακίνδυνα. Όταν δεν καθαρίζουμε σωστά τα δόντια μας σε καθημερινή βάση, τα βακτήρια αναπτύσσονται και συσσωρεύονται στα δόντια.

Τα βακτήρια στο στόμα πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται βαθύτερα προς τη ρίζα και μέσα στα ούλα και μπορεί να σχηματιστεί περιοδοντικός θύλακας («τσέπη») μεταξύ των ούλων και της ρίζας.

Τα επιβλαβή αναερόβια βακτηρίδια εγκαθίστανται μέσα στον θύλακα και πολλαπλασιάζονται, απελευθερώνοντας τοξίνες που μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τα ούλα, τα δόντια και τους περιοδοντικούς ιστούς που τα περιβάλουν.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την εμφάνισης της περιοδοντίτιδας, όπως:

 

  • το κάπνισμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για περιοδοντίτιδα
  • κληρονομικότητα
  • χρόνια αθεράπευτη ουλίτιδα
  • διαβήτης τύπου 2
  • παχυσαρκία
  • ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες (κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, της εγκυμοσύνης ή κατά την εμμηνόπαυση)
  • καταστάσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως καρκίνος, HIV ή λευχαιμία
  • φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου στο στόμα
  • φτωχή σε βιταμίνες διατροφή

 

Πώς διαγιγνώσκεται η περιοδοντίτιδα;

Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να εντοπίσει σημάδια περιοδοντίτιδας σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής εξέτασης. Δύναται να παρακολουθεί την περιοδοντική κατάσταση του ασθενή προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η νόσος δεν επιδεινώνεται. Γι ‘αυτό είναι σημαντική η επίσκεψη στον οδοντίατρο σε τακτική εξάμηνη βάση για έλεγχο.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της περιοδοντίτιδας;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αποτελεσματικά και έγκαιρα η περιοδοντίτιδα, τα ούλα, οι περιοδοντικοί ιστοί και τα οστά των γνάθων μπορούν να καταστραφούν. Τα δόντια χαλαρώνουν, αρχίζουν να παρουσιάζουν κινητικότητα κι ενδέχεται να χαθούν. Άλλες επιπλοκές της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνουν:

 

  • οδυνηρά αποστήματα
  • μετακίνηση των δοντιών, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της μάσησης ή ακόμα και την αισθητική του χαμόγελου
  • αποτραβηγμένα ούλα και έκθεση των ριζών των δοντιών
  • αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού βάρους γέννησης και της προεκλαμψίας
  • αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων , αναπνευστικής νόσου και διαβήτη

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντίτιδα;

Η συντηρητική θεραπεία που πραγματοποιεί ο οδοντίατρος αποσκοπεί στην απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηριδιακών εναποθέσεων στα δόντια και τα ούλα και την εξυγίανση των περιοδοντικών ιστών.

Πρακτικές στοματικής υγιεινής:

Ο οδοντίατρος θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την οδοντόβουρτσα και τα βουρτσάκια μεσοδόντιων καθαρισμών και μπορεί να σας συστήσει κι άλλα προϊόντα στοματικής υγιεινής προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν για περισσότερο χρονικό διάστημα το θεραπευτικό αποτέλεσμα στο στόμα σας.

Αντιβιοτικά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να βοηθήσει με επίμονες λοιμώξεις των ούλων που δεν ανταποκρίθηκαν στον καθαρισμό.

Πρόγραμμα επανεξετάσεων

Μετά την θεραπεία ο οδοντίατρος θα σας προγραμματίζει για επανεξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου και την αποτελεσματικότητα της καθημερινής σας υγιεινής.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η φλεγμονή επιμένει σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες στο βούρτσισμα και στο νήμα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τοπικά χειρουργική επέμβαση για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των εναποθέσεων κάτω από τα ούλα σας.

Εάν συνυπάρχει οστική απώλεια μπορεί να τοποθετηθεί οστικό μόσχευμα κατά την διάρκεια του χειρουργείου προκειμένου να αναγεννηθεί το χαμένο οστό.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την περιοδοντίτιδα;

Με την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία μπορούμε να καταστήσουμε την περιοδοντίτιδα ανενεργή.

Εάν έχετε περιοδοντίτιδα, οι τακτικές επαφές με έναν οδοντίατρο είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι η ασθένεια δεν θα συνεχιστεί.

Θα πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειες υγιεινής των δοντιών σας και να συνεργαστείτε πλήρως με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας για ένα θετικό αποτέλεσμα. Η μακροπρόθεσμη προοπτική εξαρτάται από τις προσπάθειές σας με την στοματική υγιεινή και τη συνεχή αξιολόγηση του οδοντιάτρου σας.

 

 

MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

https://michalianoudentalclinic.com