Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Ουλίτιδα,μην την αφήσετε αθεράπευτη!

ουλίτιδα

Φλεγμονή των ούλων; Τι προκαλεί την ουλίτιδα;

Ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή-μόλυνση των ούλων, η οποία προκαλείται από μικρόβια που κάθε μέρα αναπτύσσονται στο στόμα μας, όταν δε βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας.

Τα ούλα εμφανίζονται διογκωμένα, αιμορραγούν και είναι ερυθρά. Η ουλίτιδα δεν αφήνει μόνιμα προβλήματα,εφόσον θεραπευτεί και αντιμετωπιστεί με σωστό και αποτελεσματικό βούρτσισμα και περιοδικό καθαρισμό. Τα ούλα μετά από μερικές εβδομάδες θα σταματήσουν να αιμορραγούν και θα αποκτήσουν και πάλι υγιή όψη.

Δύο είναι οι λόγοι που συνήθως προκαλούν ουλίτιδα :

1.Οδοντική μικροβιακή πλάκα : Πρόκειται για άσπρες,μαλακές εναποθέσεις τροφίμων, ένα κολλώδες στρώμα γεμάτο μικρόβια, που κατακάθεται στην επιφάνεια των δοντιών και οφείλεται σε κακό βούρτσισμα. Τροφή που δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε με το βούρτσισμα!

2.Τρυγία : Η γνωστή σε όλους πέτρα των δοντιών. Το φαγητό που δεν καταφέραμε να απομακρύνουμε με το βούρτσισμα γίνεται σκληρό σαν πέτρα. Η πέτρα αποτελεί μια φωλιά μικροβίων ,μία σκληρή, αδύνατον να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα, πέτρινη μάζα. Τα μικρόβια μαζεύονται κάτω από τα ούλα και με δυσκολία απομακρύνονται.

Άρα, για να έχουμε ένα καθαρό στόμα χρειάζεται αποτελεσματικό βούρτσισμα στη λεία επιφάνεια των δοντιών, δηλαδή σ’ ένα στόμα χωρίς πέτρα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο περιοδικός καθαρισμός, η αποτρύγωση. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε 3, 6, 9, 12 ή και 18 μήνες, ανάλογα με το πόσο συχνά μαζεύεται η πέτρα. Οι ασθενείς που δε βουρτσίζουν αποτελεσματικά σχηματίζουν πιο γρήγορα πέτρα. Ωστόσο σημαντικός παράγοντας είναι και η ποσότητα των αλάτων που περιέχονται στο σάλιο μας.

Τα ούλα αποτελούνται από μαλακό ιστό. Όταν τα ούλα είναι υγιή, σχηματίζουν μία κολλημένη ασπίδα προστασίας που περιορίζει τα σημεία στα οποία μπορεί να εισχωρήσουν τα βακτήρια.

Τα υγιή ούλα έχουν ρόδινο,κοραλλένιο χρώμα.Οι αλλαγές στο χρώμα των ούλων σας (ερυθρότητα, κίτρινα στίγματα) όπως και η ευαισθησία και αιμορραγία των ούλων μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία πάθησης των ούλων,όπως ουλίτιδα.

Ενδεικτικό της ουλίτιδας είναι η ερυθρότητα,το “κοκκίνισμα” των ούλων.Τα ούλα κοκκινίζουν,διογκώνονται και αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα ή κατά την μάσηση.

ουλίτιδα

Η αιμορραγία των δοντιών είναι ο δείκτης της φλεγμονής.Όταν τα ούλα μας ματώνουν,το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στο σχολαστικότερο βούρτσισμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και αν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα,η αιμορραγία θα σταματήσει.

Αν συνεχιστεί η αιμορραγία, παρά το σχολαστικό βούρτσισμα,τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε τον οδοντίατρό μας, ο οποίος θα διαγνώσει την αιτία της επίμονης αιμορραγίας. Η αιτία της αιμορραγίας είναι ο,τιδήποτε δε μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε τα μικρόβια με το βούρτσισμα, δηλαδή είτε η ύπαρξη τρυγίας πέτρας (άρα απαιτείται καθαρισμός), είτε τρύπες στα δόντια μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται μικρόβια (άρα απαιτείται σφράγισμα). Αιτία αιμορραγίας μπορούν να είναι και κακότεχνες εργασίες,π.χ θήκες (άρα απαιτείται αντικατάστασή τους).

Διορθώνοντας τις αιτίες της αιμορραγίας και μόνο,θα απαλλαγούμε από την ουλίτιδα!

Ουλίτιδα που μένει αθεράπευτη, οδηγεί προοδευτικά σε περιοδοντίτιδα. Μέχρι τα 30-35 χρόνια οι παθήσεις των ούλων συνδέονται με την ουλίτιδα .Μετά τα 35 χρόνια όμως, οι βλάβες είναι μόνιμες. Τότε, αρχίζει να χάνεται βαθμιαία μέρος του οστού που στηρίζει τα δόντια, το οποίο δεν ξαναγίνεται. Τα δόντια χάνουν σιγά- σιγά κόκκαλο, αποκαλύπτονται, αρχίζουν να κουνάνε και τελικά πέφτουν. Αυτό είναι η περιοδοντίτιδα.

 

ΜΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,

https://michalianoudentalclinic.com/

Leave a comment