Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Ουλίτιδα

Με τον όρο ουλίτιδα αναφερόμαστε στην ασθένεια των ούλων που φλεγμαίνουν.

Αιτίες:

Η ουλίτιδα οφείλεται στις μακροχρόνιες  επιπτώσεις των εναποθέσεων πλάκας στα δόντια μας. Η πλάκα είναι ένα κολλώδες υλικό που αποτελείται  από βακτήρια  και υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται στα εκτεθειμένα μέρη των δοντιών.

Εάν δεν αφαιρεθεί η πλάκα, μετατρέπεται σε σκληρή πέτρα  που  παγιδεύεται στη βάση του δοντιού καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να την απομακρύνει. Η πλάκα και η πέτρα ερεθίζουν και πρήζουν  τα ούλα. Τα βακτήρια και οι τοξίνες που παράγουν προκαλούν διόγκωση των ούλων, ευαισθησία και αιμορραγία αυτών.

 

 

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας:

  • Ορισμένες λοιμώξεις και ασθένειες
  • Κακή στοματική υγιεινή
  • Εγκυμοσύνη (οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ούλων)
  • Αρρύθμιστος διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Ακατάλληλα σφραγίσματα αγυάλιστα, κακότεχνα ή σπασμένα, και ακατάλληλες ή ακάθαρτες στοματικές κινητές και ακίνητες  προσθετικές εργασίες  (όπως οδοντοστοιχίες, γέφυρες και στεφάνες)
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων
  • Κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενηλικίωση λόγω ορμονικών αλλαγών

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγικά ούλα (κατά το βούρτσισμα ή κατά τη χρήση νήματος ή κατά τη μάσηση)
  • Έντονα κόκκινα ή μωβ ούλα
  • Τα ούλα είναι ευαίσθητα όταν αγγίζονται και πονάνε
  • Πληγές στο στόμα
  • Πρησμένα ούλα
  • Δυσάρεστη αναπνοή

 

Εξέταση και διάγνωση

Ο οδοντίατρος  θα εξετάσει το στόμα, τα δόντια και θα ελέγξει την υγεία των ούλων. Ενδέχεται να ζητήσει πανοραμική ακτινογραφία προκειμένου να διαπιστώσει αν πρόκειται για φλεγμονή των ούλων ή αν φλεγμαίνουν  και τα οστά των γνάθων.

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και πέτρας και η εξάλειψη της φλεγμονής των ούλων.

Ο οδοντίατρος θα πραγματοποιήσει στο πρώτο ραντεβού καθαρισμό των δοντιών και θα εκπαιδεύσει τον ασθενή στον σωστό και αποτελεσματικό τρόπο βουρτσίσματος.

Η προσεκτική καθημερινή, αποτελεσματική στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη μετά τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών. Ο οδοντίατρος θα υποδείξει τα προϊόντα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο ασθενής προκειμένου να εξαλειφθεί η φλεγμονή.

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες συνεδρίες ανά εβδομάδα, όπου πραγματοποιείται εκ νέου καθαρισμός των δοντιών και χρήση ειδικών προϊόντων με στόχο την εξάλειψη της φλεγμονής. Επιπλέον ο οδοντίατρος ελέγχει την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος του ασθενή και τον βοηθά ώστε να τελειοποιήσει το δυνατόν περισσότερο το καθημερινό βούρτσισμά του στο σπίτι. Συνήθως 4 συνεδρίες είναι αρκετές προκειμένου τα ούλα να θεραπευτούν.

Εκτός από το βούρτσισμα και τη χρήση νήματος ή μεσοδόντιων βουρτσών στο σπίτι, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει:

1) Επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών δύο φορές το χρόνο ή συχνότερα για χειρότερες περιπτώσεις νόσου των ούλων ή επιβαρημένων καταστάσεων υγείας και συστηματικής  χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων.

2) Χρήση αντιβακτηριακών στοματικών διαλυμάτων ή άλλων προϊόντων.

3) Επιδιόρθωση των δοντιών που είναι στραβά.

4) Αντικατάσταση οδοντιατρικών και προσθετικών εργασιών.

5) Αντιμετώπιση άλλων σχετικών ασθενειών ή καταστάσεων.

 

 

Πρόγνωση

Εφόσον ο ασθενής συνεχίσει να περιποιείται καθημερινά τα ούλα του με τον τρόπο και τα προϊόντα που του έχει επιδείξει ο οδοντίατρος, τότε θα είναι δύσκολο η ουλίτιδα να επιστρέψει, εκτός αν η υγεία του ασθενή είναι επιβαρυμένη ή κάνει συστηματική χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων .

Εάν ο ασθενής εγκαταλείψει την προσπάθεια και σταματήσει να βουρτσίζει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, η ουλίτιδα θα επανέλθει. Και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς,  μια χρόνια αθεράπευτη ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, που είναι μια φλεγμονή η οποία έχει επεκταθεί  πλέον τους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών και στα οστά των γνάθων και έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να χάσει τα δόντια του με την πάροδο των ετών.

Πιθανές επιπλοκές

Α) Επανεμφάνιση της ουλίτιδας

Β) Περιοδοντίτιδα

Γ) Μόλυνση ή απόστημα των ούλων ή των οστών της γνάθου

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν οδοντίατρο

Καλέστε τον οδοντίατρο εάν έχετε κόκκινα, ευερέθιστα, πρησμένα ούλα, ειδικά εάν δεν έχετε κάνει τακτικό καθαρισμό και εξετάσεις τους τελευταίους 6 μήνες. Προσοχή! Το σύμπτωμα της αιμορραγίας μπορεί να μην υπάρχει εφόσον ο ασθενής είναι καπνιστής καθώς η νικοτίνη σταματά την αιμορραγία!!

Πρόληψη

Η καλή, καθημερινή, αποτελεσματική στοματική υγιεινή και ο επαγγελματικός καθαρισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ουλίτιδας.

 

 

MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

https://michalianoudentalclinic.com