Ταξιαρχών 59, Κορυδαλλός

Oρθοδοντικός έλεγχος

Ορθοδοντικός έλεγχος

Ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται απαραίτητα σε όλα τα παιδιά, όχι αργότερα από την ηλικία των 7 ετών, προκειμένου να διαγνωστεί εγκαίρως ένα πιθανό υπαρκτό ορθοδοντικό πρόβλημα.

Αυτό δεν σημαίνει  απαραίτητα και την έναρξη της θεραπείας στην ηλικία των 7 ετών, αλλά καθορίζει και αξιολογεί την ανάγκη παρέμβασης.

Κατά τη διάρκεια του ορθοδοντικού ελέγχου, ο οδοντίατρος θα εξετάσει το παιδί για:

  • στενή άνω γνάθο
  • εσφαλμένη σχέση μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου
  • εσφαλμένο τρόπο κλεισίματος των δοντιών
  • ανεπαρκής χώρος για την ανατολή μόνιμων δοντιών
  • συνήθειες που δημιουργούν ορθοδοντικά προβλήματα όπως π.χ. πιπίλισμα δακτύλων / αντίχειρα
  • ύπαρξη υπεράριθμων δοντιών ή απουσία δοντιών
  • θέματα υγιεινής λόγω της θέσης των δοντιών

Εάν κανένα από τα προαναφερθέντα προβλήματα δεν είναι υπαρκτό στη στοματική κοιλότητα του παιδιού, ή αν διαπιστωθεί ότι η ορθοδοντική παρέμβαση δεν είναι ακόμη απαραίτητη, το παιδί  θα μπει σε πρόγραμμα ορθοδοντικής παρατήρησης / επανεξέτασης.

Ο οδοντίατρος θα επανεξετάζει το στόμα του παιδιού σε περιοδική βάση, όταν το παιδί θα τον επισκέπτεται για καθαρισμό δοντιών.

Ο τρόπος αυτός επανεξετάσεων  αποτελεί μια ολοκληρωμένη οδοντιατρική παρακολούθηση υψηλού επιπέδου, καθώς  με την συγκεκριμένη μέθοδο συνεχίζουμε να παρατηρούμε σε περιοδικά διαστήματα το παιδί όπως μεγαλώνει κι έτσι είμαστε εις θέση να βεβαιωθούμε ότι τα δόντια του κουνιούνται και  πέφτουν όταν πρέπει, τα μόνιμα δόντια έχουν τον διαθέσιμο χώρο για ανατολή  κι ότι τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με το δάγκωμα δεν επιδεινώνονται.

Θέλουμε να προλαμβάνουμε τυχόν αναπτυσσόμενα γναθικά  προβλήματα και να παρακολουθούμε την ανάπτυξη, ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε εγκαίρως τυχόν προβλήματα ανάπτυξης των δοντιών ή των γνάθων προτού γίνουν πολύ περίπλοκα.

Ορθοδοντικός έλεγχος

Περιοδικός Ορθοδοντικός έλεγχος – Οφέλη

Όταν λοιπόν εντοπιστεί πρόβλημα στο στόμα του παιδιού, είμαστε εις θέση να το διαγνώσουμε εγκαίρως και να το αντιμετωπίσουμε είτε αναχαιτίζοντας τυχόν σκελετικές κι οδοντικές ανωμαλίες, είτε θεραπεύοντάς τες σε νεαρή ηλικία με συγκεκριμένους μηχανισμούς που στόχο έχουν την καθοδήγηση της ανάπτυξης των γνάθων.

Η προ-ορθοδοντική θεραπεία σχεδιάστηκε για να παρέχει στα παιδιά που βρίσκονται υπό ανάπτυξη έγκαιρη θεραπεία για τα αναπτυσσόμενα ορθοδοντικά τους προβλήματα (από 6 ετών), μόλις είναι εμφανής η ανάγκη για θεραπεία.

Πρόκειται για «προ-ορθοδοντικούς» μηχανισμούς «μασελάκια»  που σχεδιάζονται ανάλογα με το υφιστάμενο πρόβλημα από τον οδοντίατρο και κατασκευάζονται από ειδικό οδοντοτεχνικό εργαστήριο που ασχολείται με την κατασκευή ορθοδοντικών μηχανισμών.

Αφού παρθούν αποτυπώματα του στόματος του παιδιού από τον οδοντίατρο, κατασκευάζονται εκμαγεία μελέτης πάνω στα οποία γίνεται  ειδική μελέτη η οποία οδηγεί τον οδοντίατρο στον σχεδιασμό του τύπου του μηχανισμού που πρέπει να κατασκευαστεί ανά γνάθο.

Οι μηχανισμοί χρωματίζονται με χαρούμενα  χρώματα σύμφωνα με την επιθυμία του νεαρού ασθενή προκειμένου να είναι ευχάριστοι οπτικά.

Έτσι ξεκινά η θεραπεία που βοηθά είτε στη διόρθωση των βλαβερών συνηθειών του λιλιπούτειου ασθενή, είτε στην σωστή καθοδηγούμενη ανάπτυξη των γνάθων  του, που θα οδηγήσει στην διόρθωση τυχόν γναθικών προβλημάτων ή στην ευθυγράμμιση των δοντιών του.

Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό θα βοηθήσει τη μελλοντική ορθοδοντική θεραπεία καθιστώντας την λιγότερο περίπλοκη και σε κάποιες περιπτώσεις θα εξαλείψει εντελώς την αναγκαιότητα ορθοδοντικής θεραπείας με ακίνητα σιδεράκια!

Η προ-ορθοδοντική θεραπεία είναι εύκολη καθώς δεν πονάει, δεν τραυματίζει και δεν περιορίζει τον ασθενή αναφορικά με τις τροφές.

Απαραίτητη προϋπόθεση να φοριούνται οι μηχανισμοί σύμφωνα με τις δοθείσες εκ του οδοντιάτρου οδηγίες και να προσέρχονται οι μικροί ασθενείς συνοδευόμενοι από τους γονείς τους στα προγραμματισμένα ραντεβού για έλεγχο.

 

MΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

https://michalianoudentalclinic.com